Home > Ovdje & Sad > Nastavak programa ,,Ak...
Nastavak programa ,,Aktivni mladi’’ - Zadržavanje i zapošljavanje mladi..


U okviru programa ,,Zapošljavanje i zadržavanje mladih u BiH'', podržanog od strane Fonda Milenijskih razvojnih ciljeva, Omladinska informativna agencija BiH (OIA) realizira nastavak posebnog projekta ,,Osnaživanje mladih-pristup u obrazovanju temeljen na razvoju životnih vještina i kompetencija'' u školskoj 2011-2012 godini.

Ovaj projekat, skraćenog naziva ,,Aktivni mladi'', kroz proces mladima omogućava da u praksi iskuse šta znače životne vještine i ključne kompetencije, te koliko su važne za kasnije zapošljavanje i kakva je veza između obrazovanja i tržišta rada. Direktno uključuje skoro 1.000 srednjoškolaca i njihovih pedagoga i nastavnika iz 17 gradova u BiH (Banja Luka, Bihać, Bijeljina, Brčko, Doboj, Goražde, Istočno Sarajevo, Livno,  Mostar, Odžak, Prijedor, Sarajevo, Široki Brijeg, Trebinje, Tuzla, Vitez,  Zenica).

S obzirom da je riječ o procesu, projekat se realizira kroz nekoliko faza:
•    Jednodnevne radionice u 17 gradova o ključnim kompetencijama i životnim vještinama, te vezi između obrazovanja i tržišta rada (decembar 2011)
•    Javi poziv i apliciranje sa mini projektima za srednjoškolce (do 15. januara 2012 na web stanici www.aktivni.mladi.info)
•    Bh susreti - predstavljanje projekata uz savjetodavnu podršku (februar 2012)
•    Mentorstvo i realizacija mini projekata (februar-maj 2012)
•    Završni evaluacijski seminar (juni 2012)

Ovaj proces je pokazao da kada se adolescentima (14-18 godina) da prostor, usmjeri ih se i mentorski podrži, oni mogu kreirati fantastične projekte u lokalnoj zajednici, u stanju su prepoznati potrebe i identificirati sve aktere, biti kreativni i u praksi kao pravi mali manageri i lideri te svoje ideje sprovesti u djelo.

Jedan od rezultata prošlogodišnjeg ciklusa je i 17 mladih lidera-edukatora, koji će ove godine u svojim gradovima pomoći pri realizaciji projekta kroz direktnu saradnju sa svojim vršnjacima u kreiranju kvalitetnijih projekta.

© 2009 OIA    |    legal rights    |    Sajt priredio Team Consulting