Home > Ovdje & Sad > Koalicija 'Pod lupom':...
Koalicija 'Pod lupom': Opći izbori 2014., 10.2014.


Koalicija 'Pod lupom' je na Općim  izborima održanim 12.10.2014. godine imala oko 3 000 posmatrača na biračkim mjestima širom Bosne i Hercegovine.

Generalna ocjena Koalicije 'Pod lupom' jeste da je izborni dan u BiH  prošao u demokratskoj i fer atmosferi i u skladu sa izbornim zakonom i pravilima, uz manji broj nepravilnosti i incidenata. Kad je u pitanju tehnička provedba izbora, prema izvještaju naših posmatrača u više od 95% slučajeva biračka mjesta su otvorena i zatvorena na vrijeme. Na zatvaranju biračkih mjesta u skoro 100% slučajeva članovi biračkog odbora bili su na svom mjestu. Posmatrači su u skoro 100% slučajeva imali slobodan pristup posmatranju biračkih mjesta. Vrlo mali postotak slučajeva glasanja bez validnog identifikacijskog dokumenta je prijavljeno oko 4%.

U Brčko Distriktu je  najveći broj prijavljenih slučajeva vraćanja birača  sa BM, zbog neposjedovanja validnih dokumenata. Na 40-45% biračkih mjesta primjećeno je jedan do 5 slučajeva porodičnog glasanja. Asistiranje pri glasanju kad jedna osoba pomaže više drugih osoba da glasaju primjećeno je na 27% biračkih mjesta. Što se tiče nevažećih glasačkih listića za izbor Predsjedništva BiH  na 98% biračkih mjesta poštovana je procedura proglaavanja nevažećih listića. Na 5% BM bile su prisutne hemijske olovke prilikom prebrojavanja glasačkih listića. Na 28 BM na kojima su bili naši osmatrači upućene su primjedbe ili prigovori na utvrđivanje rezultata za Predsjedništvo BiH.

Parlamentarna skupština BiH: proces utvrđivanja rezultata za Parlamenran skupštinu BiH protekao je vrlo pozitivno. Na 7 BM na kojima su bili posmatrači Koalicije primjećeno je dopisivanje na glasačke listiće.

Kod kantonalnih skupština proces utvrđivanja rezultata također je protekao vrlo pozitivno. Na 3 BM na kojima su bili naši posmatrači primjećene su određene nepravilnosti (Bužim, Srebrenik i Čelić).
Također treba istaći da je proces utvrđivanja rezultata za Predsjednika i Potpredsjednika Republike Srpske protekao iznimno pozitivno. Na 4 BM na kojima su  bili nai posmatrači upućene su primjedbe/prigovori za proces brojanja za Predsjednika i potpredsjednike RS.

Na 99% BM poštovane su procedure pakovanja izbornog materijala. U 96% slučajeva na biračkom mjestu prostor za glasanje i brojanje je bio adekvatan. Na 99% BM svi članovi OIK su potpisali i verificirali  Zapisnik o radu. A u 93%  slučajeva na biračkom mjestu istaknut je obrazac sa zbirnim rezultatima.

Više informacija: www.podlupom.org

© 2009 OIA    |    legal rights    |    Sajt priredio Team Consulting